Így zajlott az idei Pride – 35 ezren vonultak

Megosztás

Szombaton tartották a 28. Budapest Pride Felvonulást, amelyen a hatalmas hőség ellenére idén is 35 ezren vonultak a szabadságért, elfogadásért és a szerelemért. Az ellentüntetők is kivonultak a rendezvényre, azonban a molinójuk nagyobb volt, mint a “tömeg”, amit képeztek.

Ellentüntetők a Pride-on

Maroknyi ellentüntető jutott csupán arra a közel 35 ezer emberre, akik szombaton részt vettek a 28. Budapest Pride felvonuláson. A rendezvényen David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete is megjelent, és együtt vonult a tömeggel, melyhez később beszédet intézett Karácsony Gergely főpolgármester, de feltűnt a színpadon többek között Steiner Kristóf is, Radványi Viktória, a Pride főszervezője pedig lefóliázva állt az emberek elé. Utóbbi a rendezvény végén felolvasott egy Novák Katalinnak címzett nyilatkozatot, amelyben arra kérte az államfőt, hogy legyen mindenki köztársasági elnöke.

„Ahogy a családtagjaimat, úgy szeretlek titeket is”, mondta Karácsony, aki szerint a Pride egy politikai esemény helyett inkább örömünneppé vált, de még mindig nem szabad mindenki. „Ahol az LMBTQ-emberek nem szabadok, ott senki sem szabad. Ahol a roma emberek nem szabadok, ott senki sem szabad. Ahol nem szabadok a diákok, ott senki sem szabad”.

Karácsony szerint azért is kell, hogy sokan legyenek, mert akkor egy nagy céltáblává válnak, és arra már nem fognak lövöldözni. Ezért kell szeritne a többségi társadalomnak is itt lennie.

Karácsony Gergely az idei Pride-on

A főpolgármester szerint Budapest egy sziget, de lehetne szárazföld is, „de ha kell, megőrizzük ezt a szigetet, amíg nem lesz az egész ország szabad”. „Vigyázzatok rá, szeressétek ezt a várost, mert ez a város is szeret titeket!”

Forrás: Telex.hu, 24.hu

Kapcsolódó cikkek